fredag, oktober 29, 2010

Durchbruch

Det är lite lurigt nu, vädret. Igår kändes det precis som vår. Så kommer man på att det nästan är november, släggan faller, gardinen går ner, man förbannar för tredje hösten i rad att man flyttat norrut för att plugga. Idag ska jag skriva ihop ett brev till ambassaden i Nairobi, där är det i alla fall varmt. Antar att de jobbar ganska mycket med bistånd och utvecklingsfrågor, och det är väl inte direkt min tekopp (alltså: jag gillar bistånd, bara jag själv slipper gräva brunnarna), men Kenya känns som ett givande miljöombyte nevertheless.

Igår fick jag också ett av dessa fantastiska mail från mormor. Deras granne Sune har skjutit ett vildsvin från sin altan in på deras ägor, och nu finns det kött till mig om jag vill ha. Oklart dock hur det är tänkt med leveransen. Dessutom delgav hon mig de senaste vändningarna i den infekterade vindkraftshärvan i Röke. Fascinerande. Jag vill aldrig jobba med kommunalpolitik.

söndag, oktober 24, 2010

Bayreuth

1949 tyckte fortfarande en klar majoritet av tyskarna att nazismen, på det hela taget, var "en bra idé som utförts illa". Tre år senare ansåg 37 % att Västtyskland skulle vara ett bättre land om man slapp judarna. Kontentan? Det här med attityder i folkdjupen kan vara kluriga saker, särskilt om de uppmuntrats av en duktigt propagandamaskin. Jag har läst ungefär hundra sidor i "Postwar" nu, och även om det är lite mycket siffror emellanåt (si och så många döda i på östfronten, si och så många miljarder i Marshallhjälp) börjar den hitta sin ton. Gillar det breda anslaget och den höga ambitionsnivån.

Seg söndag idag, annars. Har läst lite inför tentan på torsdag, sprungit en timme längs ån i ganska bra fart, ätit lax för första gången sen i somras. Och så har jag skrivit mitt "personliga brev". Att söka praktikplats är ungefär som att söka jobb, fast man slipper förhandla om lön. Idag fick ambassaderna i Hanoi och i Kuala Lumpur ta del av mitt anorektiska cv med tillhörande brev, där de bl a får reda på att jag när ett intresse för "politik i bred mening", att jag är noggrann, och att jag "ser fram emot att bidra till verksamheten". Utropstecken på det.

onsdag, oktober 20, 2010

Pimentón dulce

SAP är inte ensamma om att tillsätta utredningar och kriskommissioner; igår kom Kd:s, föranledd av att man enbart p g a stödröster från moderata kärnväljare (med nöd och näppe) lyckats hänga kvar i riksdagen. Det är fascinerande, hela spektaklet. Tydligen har begreppet "verklighetens folk" (som, btw, först lanserades av Sd), detta förvirrade väderkvarnsfäktande, verkligen slagit rot inom partiet. Man tror på fullaste allvar att det är något att bygga en framtida identitet runt. Mig gör det visserligen inget att Kd med iver och flit gräver sin egen djupa grav, men lite synd är det om dem, särskilt som M fortsätter med sin allianskannibalism och slukar sina småsyskon ett efter ett.

Min favorit bland kriskommissionens slutsatser: problemet är inte att kristdemokrater har fördomar mot hbt-personer, utan att väljarna har fördomar om att kristdemokrater har fördomar om hbt-personer.

söndag, oktober 17, 2010

Tröck

Kort tågblogg. Sitter i första klass med Carolina Klüft i sätet framför mig och tuggar i mig tokigt söta minibrownies till frukostdessert och funderar på om jag borde börja skriva på den där seminarieuppgiften eller skita i det och bara spela FM. Lutar dithän. Kyrkloppet igår: gick bra, även om det gick ännu bättre för två danskar och en orienterare. Så jag kom fyra. Men det var alltså inte jag som var dålig utan de som var bra. Fick för ovanlighetens skull lite håll, men bet ihop eftersom en jovialisk oriental (som jag trodde var August) låg mig i hasorna sista fem. 44.07. Sen en kväll av chili con carne (på riktigt), bra vin, äppelkaka och diskussioner med morfar om SD ("jag minns hur det började i Tyskland"), Maud Olofsson ("ragata") och Röke i stort ("inavel").

torsdag, oktober 14, 2010

För en lögnaktig litteratur

I skrivande stund har bl a ambassaderna i Tokyo, Hanoi och Bangkok utannonserat att de erbjuder praktikplatser under våren, och jag tänker söka alla tre. Dras med ett starkt Asiensug för tillfället; CSN-pengarna räcker längre (ok, kanske inte i Tokyo då), maten blir ett äventyr i sig, och tanken på att byta ut svenskt snökaos mot tropisk värme i januari lockar onekligen. Tallin har för övrigt också lagt ut en annons...

Idag: 45 min söljogg som avslutades med några stegringslopp nere på fotbollsplanen. Bra ben. Bra känsla, även om det blåser som fan. Jag får se hur jag gör imorgon, kanske blir det en halvtimmes jogg för att få lite genomströmning efter en halv dag på tåg. Den där halva dagen ska fördrivas med Tony Judts episka och enligt ryktet briljanta "Postwar" (Europas historia från 1945 och framåt) och en del medhavda pannkakor och så gratis kaffe - första klass has its perks.

tisdag, oktober 12, 2010

The faërie queene

Krister Dagneryd sköt och styckade ett vildsvin vars bogstek jag kokt med lagerblad, svart- och kryddpepparkorn och några nejlikor. Under tiden sprang jag en runda. Det är fantastiskt vackert, men kallt och blåsigt, höstväder här i Uppsala och hela Hågadalen riktigt lyser i rött och gult. Jag tuggade på i sakta mak i ungefär en timme - imorgon blir det lite mer fart på påkarna för att hitta känslan inför Kyrkloppet på lördag.

Bogsteken svalnade i sin buljong, penslades med soja och honung och står nu i ugnen för att få lite yta. Sällskapet utgörs av rotselleri i stora bitar och halverade champinjoner. Förhoppningsvis lugnar det nerverna inför fotbollen ikväll, som jag f ö för en gångs skull kan se på vanlig tv och inte genom någon obskyr saudiarabisk stream med halvtaskig bildkvalitet. Där slipper man visserligen Jihde. Hur som haver: bilden man får i media inför matchen är nästan obehagligt optimistisk, och det provocerar givetvis fram en trotsreaktion hos mig, som tror att vi får stryk med 2-0.

onsdag, oktober 06, 2010

Appeasing the unhappy

Idag körde jag första strukturerade kvalitetspasset efter Lidingö: 6x3 min med en minuts joggvila mellan intervallerna. Det gick knappast fort, men det berodde mer på motvinden än något annat, och känslan i benen var helt ok. "Never waste good legs", som bekant. Medan jag värmde upp passerade jag en skock dagisbarn på skogsutflykt. Ropade "tut tut!" och de flesta flyttade sig lydigt, men en halvmeterhög knodd i reflexväst greps av panik och jag fick grabba tag i ryggsäcken för att inte välta henne. Troligtvis traumatiserad för all överskådlig framtid.

Imorgon kväll åker jag till Hässleholm och stannar till måndag morgon. Kusinen gifter sig på söndag men annars finns inga konkreta planer för helgen. Eller jo, jag ska klippa mig.

söndag, oktober 03, 2010

Husliga spalten

I föregående upplaga av Spalten diskuterades huruvida valfläsk och plånboksfrågor kunde komma att spela någon avgörande roll i årets val. Skulle statsvetarnas sedvanliga mantra om klassröstningens primat visa sig lika giltigt som förr? I retrospektiv kan vi konstatera att valrörelsen innehöll en faslig massa siffror, ett försvarlig inslag av personcentrering, försvinnande få framåtsyftande visioner och, vilket naturligtvis Spalten särskilt sörjer, beklämmande lite av det matrelaterade.

Det fanns visserligen undantag. I SVT:s partiledarutfrågning konfronterades Maria Wetterstrand med de förslag på en ny ”köttskatt” som lades fram vid Miljöpartiets kongress 2007. Hon förnekade då bestämt att man fattat några beslut i den riktningen. Detta drev fram en omedelbar reaktion från vakthundarna på SvD:s ledarblogg, som triumfatoriskt kunde konstatera att Wetterstrand skarvat med sanningen. Enligt protokollet hade nämligen kongressen givit bifall till proposition 2.1:35: ”att Mp verkar för att Sverige med hjälp av gröna skatter låter den miljöförstöring som köttproduktionen innebär avspeglas i priset”.

Kött, och särskilt det man äter, är ett känsligt ämne för många, och man kan förstå Wetterstrands ovilja att ta upp ämnet. Men riktade skatter på livsmedel har tvivelsutan kommit i ropet den senaste tiden. Debatten kan sägas röra sig på två plan. Dels finns de folkhälsomotiverade insatser som genomförts i exempelvis våra nordiska grannländer, som den isländska punktskatten på läsk och godis och den uppmärksammade danska fettskatten. Dels finns alltså de som från ett klimatperspektiv pekar på västvärldens ohållbara (och ökande) köttkonsumtion. 2006 konstaterade FN att produktionen av kött stod för 18 % av jordens samlade utsläpp av växthusgaser. Detta föranledde Jens Holm (V) och Mats Olausson (Fp) att i våras skriva ett gemensamt inlägg på SvD Brännpunkt, där de förordade en höjning av skatten på kött, som dessutom skulle kompletteras med sänkt moms på ”klimatsmarta” livsmedel.

Alla med rudimentära kunskaper i nationalekonomi vet emellertid att det här med skatter och subventioner är krångliga grejer. Inte minst aktualiseras frågan om priselasticitet. Om folk fortsätter att köpa kött trots högre priser skulle en skatt visserligen ge fina intäkter till statskassan, men den klimatmässiga aspekten gå förlorad. I sin studie ”Social structual influences on meat consumption” (2003) konstaterar Marcia Hill Gossard och Richard York att köttkonsumtionen i USA styrs av flera faktorer, såväl ekonomiska som sociala. Etnicitet, ålder och huruvida man bor på landet eller i en stad är av stor betydelse. En intressant slutsats var att även om individers totala konsumtion inte ökade med inkomsten, tenderade höginkomsttagare att äta en högre andel nötkött. Med tanke på att produktion av nötkött släpper ut i runda slängar fem gånger så mycket växthusgaser som den av gris och kyckling, är det måhända en lämplig ände att börja nysta i.

(väntar på publicering)

fredag, oktober 01, 2010

Tryffera, färsera, brässera

Efter en vecka av stadigt ackumulerande känslor av panik och villrådighet fick jag idag en plötslig uppenbarelse beträffande uppsatsen. Jag har hattat mellan att vilja skriva om idépolitisk utveckling inom socialdemokratin, fackens roll i EU, feministiska partier, typ vadsomhelst om Turkiet, regionaliseringsprocesser i Östeuropa; många plottriga tankekartor har det blivit. Så kom jag att tänka på Tyringe skolas EU-finiansierade utbytesprojekt med skolor i Turkiet, Polen och Italien. Det borde man kunna göra nåt intressant av. Jag tänker mig intervjuer med inblandade från alla länder: vilket var syftet med projektet, uppfylldes det, har de byggt vackra interkulturella broar, vad tycker de om EU? Det finns en massa givande ingångar.

Sen sprang jag en mil. Sen firade jag vegetariska världsdagen med en middag bestående av 1) ett ugnsbakat blomkålshuvud, samt 2) en tub ICA:s risgrynsgröt, som är ett av mina definitiva guilty pleasures. Rekommenderar fikonmarmelad till. Som bekant äter jag vegetariskt oftare än inte, men det är ju alltid trevligt att göra en liten manifestation av det hela.

Nobelpris i litteratur på torsdag! Då åker jag dessutom till Hässleholm över helgen