Vad gör man när man fått en kotunga till skänks av en ljusskygg lirare i Farstorp, och tröttnat på att den tar upp halva frysen, stirrandes uppfordrande på en varje gång man går för att ta lite glass? Om uttrycket tillåts: man tar tjuren vid hornen.
1. Tvätta av tungan. Min hade lite hö gömt på undersidan.
2. Placera i en gryta tillsammans med: hela svart- och kryddpepparkorn, liberala mängder salt, ett par lagerblad samt, bara för att jag råkade hitta dem skräpandes i grönsakslådan, tre selleristjälkar.
3. Koka upp, skumma och sjud försiktigt i tre timmar.
4. Låt tungan svalna i spadet tills den blivit hanterbar. Medan den fortfarande är lite ljummen drar du lätt av det yttersta, knottriga skinnet.
Efter kvällens gympass skivade jag ett par hekto tunga tunt och wokade med broccoli, lök och vietnamesisk svamp. Smaksatte med ingefära, hoisinsås, soja och en gnutta socker; avslutade med att strö en näve hackade jordnötter över hela härligheten. Tungan har en väldigt intressant, liksom smältande konsistens. En positiv överraskning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar