onsdag, juni 09, 2010

Skiss

Ok, here goes: en fullständigt ickeautentisk lammcurry med indiska influenser. Bråddjupa, komplexa smaker. A labour of love. Jag använde färs och gjorde små biffar som fick puttra med en stund; förmodligen hade det blivit ännu godare med helt kött, t ex nacke eller sadel. Servera med ris och fet yoghurt med lite mynta i.

1. Kör i matberedare till en slät massa:
¤ Två gula lökar
¤ Fyra vitlöksklyftor
¤ En näve mandlar
¤ Två matskedar tomatpuré
¤ Färsk ingefära, ungefär som en tumme
¤ Generösa mängder spiskummin, koriander och chilipulver. Salt.

2. Fräs blandningen i en neutral olja i en rejäl gryta ett par minuter. Tillsätt:
¤ En kanelstång
¤ Tre lagerblad
¤ Sex kryddnejlikor
¤ Två burkar krossade tomater
¤ Fyra matskedar mango chutney

3. Det var såsen det. Ju längre den får "simmer away" desto bättre, men ge den minst en halvtimme. I mina biffar hade jag färsk mynta, naturell yoghurt, spiskummin, limejuice, salt och peppar. Bryn och för över till grytan efterhand, låt puttra en kvart och sen är det klart. Helt kött får naturligtvis koka längre.

Inga kommentarer: