Studieuppehåll för brödbak.
¤ 5 dl ljummet vatten
¤ 50 g jäst
¤ 3 dl havregryn
¤ 8 dl dinkelmjöl
¤ 1/2 dl kruskakli
¤ 1/2 dl krossade linfrön
¤ 2 dl solrosfrön
¤ 1 dl psylliumfrön
¤ ca 200 g hackad torkad frukt (aprikoser, russin etc)
¤ 1 msk olivolja
¤ 2 tsk salt
Lös jästen i vattnet och blanda ner torringredienserna med mjölet sist (så att du kan dosera mer exakt). Låt degen jäsa i en halvtimme i skålen. Knåda den sedan lite (ah, känn spänsten!), forma den hjälpligt på en plåt och låt jäsa i ytterligare ungefär 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. I vår varmluftsugn behövde min lilla älskling ganska precis en halvtimme för att bli färdig.
Jag har bara skurit en liten bit i ena änden, men den biten lovade gott. Måste säga att bakning är fantastiskt rogivande och enkelt. Jag går helt enkelt genom skafferiet och öser i vad frön och mjölsorter jag kommer över tills degen har fin konsistens. Rekommenderar även hasselnötter, men det hade vi inga hemma. De tog slut när jag bakade bullar igår kväll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar