lördag, december 25, 2010
fredag, december 17, 2010
Semelles de vent

Nu ska jag pulsa ner till ICA, för sista gången, och köpa savoykål till kåldolmarna som föräldrarna ska få sig till livs ikväll. Imorgon blir det packning av släp, flyttstädning och sen färd söderut.
måndag, december 13, 2010
Les mots et les choses
Uppsatsen går framåt i värdig mak. Idag skrev jag ungefär en halv sida och närläste ett par viktiga EU-rapporter från sent 80-tal. När jag skriver tycker jag om att ha Kunskapskanalens direktsändning från riksdagen på i bakgrunden, på ganska låg volym. Eftermiddagens sittning bjöd bland annat på ett väldigt

lördag, december 11, 2010
Passus
måndag, december 06, 2010
Obegränsat och periodiskt
Gudarna ska veta att det inte är lätt att koncentrera sig på uppsatsen när man nyss fått reda på att man ska bo ett halvår i London. Och dessutom ska flytta från Uppsala redan om mindre än två veckor; mycket att stå i. Börjar packa så smått ikväll. Kommer till Hässleholm den 18/12, åker upp och ventilerar uppsatsen 10/1 och drar till Öarna veckan därpå. Jag kommer ideligen på mig själv med att gå och småmuttra på engelska, simulera konversationer i olika sammanhang, öva in fraser om allt från Tottenhams säsong till brittisk budgetsanering. Men jag antar att det kommer att falla sig ganska naturligt att prata engelska när man väl är omgiven av det.
Beträffande de sköna konsterna har jag nyligen läst ut femte delen ur "På spaning...", betitlad "Den fångna", vilket syftar på författarens älskarinna. Hans gränslösa svartsjuka och kontrollbehov får honom att hålla henne mer eller mindre inlåst i den stora Parisvåningen. När hon gör utfärder ser han till att skugga henne eller försöker på andra sätt skaffa sig fullständig information, vilket bara förvärrar hans själsliga våda och oro. Det var den tråkigaste delen hittills. Nu får det bli nåt med Londonanknytning framöver.
lördag, december 04, 2010
Åh, Sara
Så, vad kommer jag att få göra? Gå på briefingar på brittiska ministerier. Politisk och ekonomisk nyhetsbevakning. Skriva små fina pm och rapporter hem till Stockholm. Sen lär man tydligen få hoppa in på lite mingel, "Sverigefrämjande insatser" osv, vilket kanske inte är det jag ser fram emot mest men som säkert kan resultera i lite gratis bubbel. Blir kanske tvungen att köpa en kostym till. Undrar vad de har för dresscode till vardags, och om de har casual fridays? I nästa vecka skulle de skicka ett mail med lite praktisk info, tips för bostadssökande etc.
Men allt sånt, det är ju världsliga detaljer. Viktigast: jag ska få gå på Spurs hemmamatcher!
måndag, november 29, 2010
Delft
Lyxigt därför att kunna köra dagens pass i linne, shorts och tunna skor. Körde långa intervaller, 3x2 km med 1 km joggvila mellan, plus värmning och nervarvning då. Totalt 11 km. Det är alltid svårt att veta vad man ska lägga sig på för fart när man mest sprungit lugn distans på sistone, så jag drog första intervallen i 4.20-fart, ökade till 4.10 och mosade sista i 4 min/km (bytte från P1 till Whitney Houston i lurarna). Kändes väldigt kontrollerat och obehindrat. Kanske man borde leta upp en vinterhalvmara?
lördag, november 27, 2010
Husliga spalten
Att sälja Sverige med mat
Eskil Erlandsson, som nyligen förärats den snajdiga titeln landsbygdsminister, har en vision. Det är en vision om ”god mat, god djurhållning och upplevelser i världsklass”, och sedan två år tillbaka strävar han efter att förverkliga den genom satsningen ”Sverige – det nya matlandet”. I samarbete med Jordbruksverket, Exportrådet och Visit Sweden genomförs en rad projekt, bland annat syftande till att göra Sverige till en destination för matturism i paritet med Italien och Frankrike. Gårdsmejerier, småskaliga charkproducenter, rennäringen och specialiserade potatisodlare ska lyftas fram och locka långväga besökare. Verkar det ambitiöst? Tja, ibland måste man sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna. I jämförelse med våra sydligare konkurrenter om gourméernas reskassor har vi har onekligen ett handikapp i form av det ofördelaktiga vinterklimatet. Med Erlandssons karaktäristiskt centerpartistiska iver är jag dock säker på att han kan vända det underläget i något positivt.
Åtskilliga pol mag- och kand:are från Uppsala kan vittna om våra utlandsmyndigheters viktiga roll som reklampelare, inte minst genom det otal mer eller mindre formella måltider man arrangerar. En del av pengarna från ”Sverige – det nya matlandet” går därför till en kurs i ambassadmatlagning vid Örebro universitet. Kursen består av matlagningsmoment, studiebesök och teoretisk undervisning i hur ”svenska värden gestaltas i mat och dryck”. Kanske något att byta ut den grundläggande statistiken mot? Dessvärre medges inte distansstudier. Enligt kursbeskrivningen kommer studenterna att lära sig hur man ”får en asiatisk fisk att bli till en svensk sillupplevelse”, vilket onekligen låter som en utmaning. Ansvarig lektor Richard Tellström framhåller att det franska köket, på samma sätt som språket, länge var allenarådande i diplomatiska sammanhang. Men förändringens vindar blåser.
Två studenter i måltidskunskap i Örebro, Ingrid Hermansson och Julia Ward, har tittat lite närmare på det här. I c-uppsatsen ”Sverige på diplomaternas bord: En undersökning av svenska ambassadmåltider” (2010) intervjuar de 35 ambassadtjänstemän om hur man använder den statsrepresentativa måltiden för att sälja landet. Det framkommer tydligt att det inte alltid finns förutsättningar för att förmedla svenska värden uteslutande med traditionella svenska rätter. De flesta ambassader anställer lokala kockar, vilket innebär fördelar i form av lägre kostnader och bättre kontaktnät. Det betyder å andra sidan att kunskaperna om svensk mat inte alltid är den bästa. Ambassadören själv är därför ofta djupt involverad i måltidens utformning, med synpunkter på allt från meny till bordsdekorationer och inbjudningar. När specifika svenska ingredienser är dyra eller helt enkelt omöjliga att lägga rabarber på, ökar fokus på kringarrangemanget. Själva maten blir i regel en fusion mellan svenska traditioner och stationeringslandets kök. Enligt de intervjuade uppstår det här vissa svårigheter, då målen för ”Sverige – det nya matlandet” är att framhålla svenska råvarors exklusivitet och de värderingar produktionen genomsyras av (t ex god djurhållning och ekologisk odling). Många vittnar om att de själva fått smuggla Västerbottenost, kaviar, sill samt rågmjöl och vörtblandning till brödbak med sig hemifrån. Bristande implementering tycks alltså mer bero på förvaltningens knappa resurser än på ovilliga tjänstemän.
I uppsatsen berättar dåvarande Tokyoambassadör Lars Eriksson om en särskilt lyckad representation, som tog avstamp i konceptet sju små kakor. Genom att lägga mycket möda på en vacker uppläggning vann han japanernas gillande: ”Det blev en koppling mellan värdlandet och avsändarlandet för det såg väldigt japanskt ut men det var ju svenska smaker”.
(publicerad i kommande Polmagasinet)
onsdag, november 24, 2010
A coulter in the furrow
En sävlig dag annars. Förra veckan var jag så flitig, skrev en massa sidor och läste och hade mig. Nu går det lite trögare. Imorgon blir det omstart och andra bullar! Idag har jag sprungit ett par mil i snöblåsten, ätit ostkaka, uppsatsångestfikat (trist mazarin på Ofvandahls) med ett par kursare och pratat med båda mina farföräldrar i telefon. Inte samtidigt då.
Jens blogg är förresten helt briljant, läs den.
söndag, november 21, 2010
Söderkåkar
Det har som sagt redan formulerats bättre annorstädes, t ex av Lena Sommestad, och jag vill inte trötta någon med mina egna halvfärdiga huskurer. Men socialdemokratin måste våga betona det sociala igen. Är det ett steg till vänster? Då kör vi på det.
Just idag får reformerna vänta, för jag ska se på handboll med Daniel (Danne).
tisdag, november 16, 2010
Tried and tested
Träningsmässigt går jag helhjärtat in för att mosa mil, ju fler desto bättre. Mängden kommer att frälsa mig. Nästa år blir det maradebut, och då gäller det att vara uppe på respektabla veckovolymer. Just nu fokuserar jag på att gradvis förlänga mina "normallånga" distanspass så att de ligger på 60 snarare än 50 minuter. I förmiddags blev det semilångpass, 105 min helt underbar skogslöpning - strålande sol, ett par minusgrader, mjuka stigar, lätta ben. Då känns allt så väldigt enkelt.
söndag, november 14, 2010
Vassa eggen

torsdag, november 11, 2010
Tillmötesgående tisteltango
Och så är det klart: lägenheten ska vara tömd 1/1-11. Shit vad fort det gick, från beslut till implementering som vi säger i förvaltningen. Hoppas päronen kan slita sig i mellandagarna och bistå med lasthjälp. Nu påbörjas utrensningen, undanätningen, et c.
tisdag, november 09, 2010
Schicksalsgemeinschaft

Såhär tänker jag. Till våren ska jag göra praktik, och även om jag sökt en plats på UD i Stockholm är det utomlands jag vill, och det är tydligen extremt ovanligt att man inte får det man vill ha. Så då hade jag behövt hyra ut i andra hand. Sen är jag, som bekant, examinerad. Antingen söker jag jobb eller så fortsätter jag med en master, och i Lund har de två som låter väldigt lockande: "Welfare Policies and Management" och "European Affairs", båda helt på engelska och med fina möjligheter till praktik och utbyte. Kommer jag inte in kan jag alltid kombinera jobbsökande med lite franskastudier. Thus: Malmö till hösten.
Sen hör jag på nyheterna att de rödgröna (som alltså inte har ett formaliserat samarbete längre, men som träffas och fikar ibland, och kanske lägger ett par gemensamma motioner) vill spara 700 jobb på Regeringskansliet. Det ska de ge fan i. Där ska jag ju jobba.
lördag, november 06, 2010
Omfördelning, förfördelning
Och väl hemma igen hade min svårfångade handledare äntligen hört av sig. Han skyllde det sena svaret på sina barn. Det viktiga var hur som haver att han lät väldigt entusiastisk över mitt föreslagna upplägg; i princip skulle jag bara jobba vidare i utstakad riktning. Så då gör jag väl det då. Läsa lite mer i helgen, börja skriva på måndag - just de där första trevande meningarna brukar vara lite läskiga men sen hittar man förhoppningsvis rytmen och det flyter och vips! så sitter man där i januari på ett seminarium och ventilerar.
Bilden: Götgatan, sedd från Skanstull, runt sekelskiftet.
onsdag, november 03, 2010
Svag haka
Jag har gjort vissa framsteg på uppsatsfronten. Den preliminära forskningsfrågan lyder: "Främjar EU:s utbytesprogram på utbildningsområdet framväxten av ett post-nationellt medborgarskap?" Och, blir man sugen på att tillägga: är det önskvärt? Men nånstans måste man ju avgränsa sig. Just nu väntar jag på synpunkter från min handledare. Och laddar för Milan-Real.
måndag, november 01, 2010
Varufiering
Helgen var slapp men knappast vitaliserande; kanske beror det på vintertiden, kanske på att den korta natten mellan lördag och söndag tillbragdes i en högst onaturlig ställning på en soffa i Stureby. Men Mys kombinerade födelsedags- och avskedsfest var trevlig. Vin, mat i mängder, folk från Dresden och Barcelona och Vittsjö. Jag och Daniel pratade en del om var man vill bo framöver. För egen del är Stockholm det naturliga målet när jag väl börjat jobba, men innan dess kanske man vill (läs: behöver) läsa en master också, och då är det alls inte säkert att den ska tas här i Uppsala.
fredag, oktober 29, 2010
Durchbruch

Igår fick jag också ett av dessa fantastiska mail från mormor. Deras granne Sune har skjutit ett vildsvin från sin altan in på deras ägor, och nu finns det kött till mig om jag vill ha. Oklart dock hur det är tänkt med leveransen. Dessutom delgav hon mig de senaste vändningarna i den infekterade vindkraftshärvan i Röke. Fascinerande. Jag vill aldrig jobba med kommunalpolitik.
söndag, oktober 24, 2010
Bayreuth

Seg söndag idag, annars. Har läst lite inför tentan på torsdag, sprungit en timme längs ån i ganska bra fart, ätit lax för första gången sen i somras. Och så har jag skrivit mitt "personliga brev". Att söka praktikplats är ungefär som att söka jobb, fast man slipper förhandla om lön. Idag fick ambassaderna i Hanoi och i Kuala Lumpur ta del av mitt anorektiska cv med tillhörande brev, där de bl a får reda på att jag när ett intresse för "politik i bred mening", att jag är noggrann, och att jag "ser fram emot att bidra till verksamheten". Utropstecken på det.
onsdag, oktober 20, 2010
Pimentón dulce
Min favorit bland kriskommissionens slutsatser: problemet är inte att kristdemokrater har fördomar mot hbt-personer, utan att väljarna har fördomar om att kristdemokrater har fördomar om hbt-personer.
söndag, oktober 17, 2010
Tröck
torsdag, oktober 14, 2010
För en lögnaktig litteratur

Idag: 45 min söljogg som avslutades med några stegringslopp nere på fotbollsplanen. Bra ben. Bra känsla, även om det blåser som fan. Jag får se hur jag gör imorgon, kanske blir det en halvtimmes jogg för att få lite genomströmning efter en halv dag på tåg. Den där halva dagen ska fördrivas med Tony Judts episka och enligt ryktet briljanta "Postwar" (Europas historia från 1945 och framåt) och en del medhavda pannkakor och så gratis kaffe - första klass has its perks.
tisdag, oktober 12, 2010
The faërie queene
Bogsteken svalnade i sin buljong, penslades med soja och honung och står nu i ugnen för att få lite yta. Sällskapet utgörs av rotselleri i stora bitar och halverade champinjoner. Förhoppningsvis lugnar det nerverna inför fotbollen ikväll, som jag f ö för en gångs skull kan se på vanlig tv och inte genom någon obskyr saudiarabisk stream med halvtaskig bildkvalitet. Där slipper man visserligen Jihde. Hur som haver: bilden man får i media inför matchen är nästan obehagligt optimistisk, och det provocerar givetvis fram en trotsreaktion hos mig, som tror att vi får stryk med 2-0.
onsdag, oktober 06, 2010
Appeasing the unhappy

söndag, oktober 03, 2010
Husliga spalten
I föregående upplaga av Spalten diskuterades huruvida valfläsk och plånboksfrågor kunde komma att spela någon avgörande roll i årets val. Skulle statsvetarnas sedvanliga mantra om klassröstningens primat visa sig lika giltigt som förr? I retrospektiv kan vi konstatera att valrörelsen innehöll en faslig massa siffror, ett försvarlig inslag av personcentrering, försvinnande få framåtsyftande visioner och, vilket naturligtvis Spalten särskilt sörjer, beklämmande lite av det matrelaterade.
Det fanns visserligen undantag. I SVT:s partiledarutfrågning konfronterades Maria Wetterstrand med de förslag på en ny ”köttskatt” som lades fram vid Miljöpartiets kongress 2007. Hon förnekade då bestämt att man fattat några beslut i den riktningen. Detta drev fram en omedelbar reaktion från vakthundarna på SvD:s ledarblogg, som triumfatoriskt kunde konstatera att Wetterstrand skarvat med sanningen. Enligt protokollet hade nämligen kongressen givit bifall till proposition 2.1:35: ”att Mp verkar för att Sverige med hjälp av gröna skatter låter den miljöförstöring som köttproduktionen innebär avspeglas i priset”.
Kött, och särskilt det man äter, är ett känsligt ämne för många, och man kan förstå Wetterstrands ovilja att ta upp ämnet. Men riktade skatter på livsmedel har tvivelsutan kommit i ropet den senaste tiden. Debatten kan sägas röra sig på två plan. Dels finns de folkhälsomotiverade insatser som genomförts i exempelvis våra nordiska grannländer, som den isländska punktskatten på läsk och godis och den uppmärksammade danska fettskatten. Dels finns alltså de som från ett klimatperspektiv pekar på västvärldens ohållbara (och ökande) köttkonsumtion. 2006 konstaterade FN att produktionen av kött stod för 18 % av jordens samlade utsläpp av växthusgaser. Detta föranledde Jens Holm (V) och Mats Olausson (Fp) att i våras skriva ett gemensamt inlägg på SvD Brännpunkt, där de förordade en höjning av skatten på kött, som dessutom skulle kompletteras med sänkt moms på ”klimatsmarta” livsmedel.
Alla med rudimentära kunskaper i nationalekonomi vet emellertid att det här med skatter och subventioner är krångliga grejer. Inte minst aktualiseras frågan om priselasticitet. Om folk fortsätter att köpa kött trots högre priser skulle en skatt visserligen ge fina intäkter till statskassan, men den klimatmässiga aspekten gå förlorad. I sin studie ”Social structual influences on meat consumption” (2003) konstaterar Marcia Hill Gossard och Richard York att köttkonsumtionen i USA styrs av flera faktorer, såväl ekonomiska som sociala. Etnicitet, ålder och huruvida man bor på landet eller i en stad är av stor betydelse. En intressant slutsats var att även om individers totala konsumtion inte ökade med inkomsten, tenderade höginkomsttagare att äta en högre andel nötkött. Med tanke på att produktion av nötkött släpper ut i runda slängar fem gånger så mycket växthusgaser som den av gris och kyckling, är det måhända en lämplig ände att börja nysta i.
(väntar på publicering)
fredag, oktober 01, 2010
Tryffera, färsera, brässera
Sen sprang jag en mil. Sen firade jag vegetariska världsdagen med en middag bestående av 1) ett ugnsbakat blomkålshuvud, samt 2) en tub ICA:s risgrynsgröt, som är ett av mina definitiva guilty pleasures. Rekommenderar fikonmarmelad till. Som bekant äter jag vegetariskt oftare än inte, men det är ju alltid trevligt att göra en liten manifestation av det hela.
Nobelpris i litteratur på torsdag! Då åker jag dessutom till Hässleholm över helgen
tisdag, september 28, 2010
Dags att bli programmatisk

Personligen har jag nog blivit lite mindre avogt inställt mot tanken på en politisk karriär i och med valet. Jag har konsumerat såna ohemula mängder propaganda de senaste veckorna, och valresultatet blev ett sånt antiklimax, att det till slut bara fanns två val: antingen sätta fingrarna i halsen, dra täcket över huvudet och hänge sig åt villkorslös apati - eller att lite försiktigt börja nysta i vad jag själv kunde göra åt eländet. Om det sedan resulterar i något man kan tjäna sitt levebröd på är jag öppen för det. Tills vidare.
söndag, september 26, 2010
Triptyk
lördag, september 25, 2010
Russinfingrar
Visst sa jag att 2.45 kändes realistiskt? Jag gick ut konservativt, även med mina mått mätt, eftersom minnena från 2008 års genomklappning fortfarande var väldigt levande. Så jag bara flöt och tittade inte ens på klockan förrän vid tvåmilapasseringen. 1.55. Ett stilla "fan", en knuten näve och en kardemummabulle och så satte jag av - och jag kan garantera att ingen sprang om mig på sista milen. Och att jag inte gick i en enda backe. En mil på 49 minuter är inget man skrämmer barnen med, men även om det är den lättaste delen av loppet är det allt annat än autobahn. Plus då att man avverkat två mil innan som var etter värre. Jaja: 2.44 bidde det. Vansinnigt disponerat såklart, men jag är riktigt nöjd ändå och ser fram emot att dö framför Roma-Inter ikväll med en hel del glass.
fredag, september 24, 2010
Brandskattad
Själv kan jag inte bestämma mig för om jag ska ta en kort jogg nu på förmiddagen eller satsa på totalvila inför Lidingö imorgon. Annars gäller dubbla grötportioner, och pedantisk fotvård; tappade en nagel igår när jag tittade på "Knight and Day", som f ö var den mest förvirrade soppa jag ramlat över på riktigt länge.
måndag, september 20, 2010
Lökigt
Sd: jag tror uppriktigt inte att dryga 15 % av de röstberättigande i Hässleholm tycker som Jimmie Åkesson. Om man inte förmår skilja på partiet och de som röstat på dem, kommer det bara att leda till ytterligare polarisering. Det räcker inte att säga att man "vägrar samarbeta med ett främlingsfientligt parti" (även om det såklart är den enda sunda hållningen); man måste visserligen visa på varför de är främlingsfientliga, men samtidigt undvika att svartmåla och alienera deras väljare. Det viktigaste måste vara att i positiva ordalag, med självförtroende och framåtanda, presentera sina egna lösningar på de problem som finns.
Det som saknas är visioner och alternativ. Lösningen kan inte vara att ställa sig på torget i Landskrona och vråla att man skäms över att vara svensk.
lördag, september 18, 2010
Fält av guld
Såhär mitt i sin "post-race depression" är man av naturliga skäl lite bitter på alla barnfamiljer i likadana overaller som feelgoodjoggar fyra i bredd och beundrar omgivningarna, men jag borde naturligtvis ha ställt mig längre fram vid starten. Har bara mig själv att skylla. Det sista jag hörde innan skottet gick var två män i 40-årsåldern framför mig som skulle springa 10 km och kom överens om att en timme kunde vara lagom. Däremot visade det sig att banan var en halv kilometer längre än annonserat, så mina dryga 26 min var inte så hemskt uselt ändå, även om den energiödande trängseln i början gjorde att sista fjärdedelen gick pinsamt långsamt. Massiv syraansamling i låren. Spände mig alldeles för mycket.
Vad säger detta inför Lidingö kommande helg? Inte mycket. Jag har aldrig varit snabb; benen brukar vakna efter 13-14 km om jag får mala på i ett hyfsat tempo. Sätter 2.45 som definitiv skamgräns.
tisdag, september 14, 2010
På en höft

Och så kommer man hem, och slår på tv:n, och där står Carl Bildt på ett torg i Landskrona och talar om vikten av "en politik som är förankrad i det breda mittfältet". Det är surrealistiskt. Lite som att Tottenham ska spela gruppspelsmatch i Champions League ikväll.
lördag, september 11, 2010
Besuttna klasser
Det är "Kulturnatt" i stan, en jäkla massa jippon och uppvisningar och vandringar och provsmakningar överallt, men inget som direkt känns omistligt. Jag tog en lov förbi bokborden utanför Stadsbiblioteket och köpte "Biblioteket i Babel" av Borges för en tjuga.
Och så har jag förresten varit på infomöte om praktiken. Sammanfattningsvis:
- Praktikanter på små ambassader brukar få sköta hemsidan
- Det är lätt att få jobb om man praktiserar på Finansdepartementet...
- ... något som dessvärre är typ omöjligt på UD
tisdag, september 07, 2010
Pragmatismens primat

Hästveda OK ville helt tydligt mig illa, och de lyckades så pass att jag nu kommer att tillbringa två helger i följd i Hässleholm. Först sa de att Kyrkloppet "med 99 % säkerhet" skulle hållas den 9/10, men att det ytterst berodde på ett gäng danskar som de till varje pris var tvungna att blidka. Igår morse köpte jag tågbiljetter. Igår kväll kom ett nytt mail, med det muntra beskedet att 16/10 nu var definitivt spikat. Drôle. Det är uppenbart att orienterarna är rädda för en rauersk storslam och tar till allehanda dirty trixxx för att psyka och förvilla. Kommer inte att funka!
lördag, september 04, 2010
Approximativa appeller
Jag är inte alls lika säker på vad jag ska rösta på längre. Måste surfa runt och läsa på lite noggrannare.
onsdag, september 01, 2010
Fyrbåk
På nöjesläsningsfronten har jag för övrigt drabbats av svårartad hybris och läser tre grejer parallellt. Först har jag det ständiga projektet med "På spaning efter den tid som flytt", där jag nu är framme vid den femte delen av sju. Hittills den avgjort tråkigaste, men även kortare än de föregående. Sen tar jag mig då och då en artikel ur senaste numret av utmärkta Fronesis (tema "Socialdemokrati"). Och sedan igår ligger även "A passage to India" av E.M. Forster bredvid sängen, dels eftersom han var bundis med paret Woolf och dels för att jag fått en idé om att söka praktikplats på svenska ambassaden i New Delhi. Det verkar vara en intressant stad, och billig, och så pratar de engelska.
Långpasset idag: 2 timmar och 10 minuter varav tre kvart ganska besvärlig och gyttjig teknisk löpning på småstigar i Hågadalen. Tur att man inte bryter benet därute. Min högra lilltå är ett sorgligt kapitel, en enda stor blodig blåsa som spricker under varje runda. Högst oskönt.
måndag, augusti 30, 2010
Pöl, poh
Björklund igår var väl också helt ok, om man bortser från det sakpolitiska innehållet. Jag tyckte faktiskt synd om honom när de drog upp ordförståelsen och han inte visste vad "letargisk" betydde. Det var lite fult. Allt eventuellt sympatikapital han lyckades samla ihop där åts dock med råge upp av det idiotiska pratet om "duktiga människor" och hur de förtjänar lägre skatt, eller om det sorgliga i att Gotland demilitariserats. Han är, kort sagt, dum - och det har ingenting med ordförståelse att göra.
lördag, augusti 28, 2010
Fault lines
Men igår var det dags för Den Långa Ventileringen, nästan en hel hederlig arbetsdag av stötande och blötande av metodologiska avvägningar och bristfälliga källhänvisningar. Jag inledde med att opponera på en ganska dålig uppsats om våldtäkters funktion i krig. Det är visserligen tacksamt när det finns många, förhållandevis uppenbara fel att uppmärksamma, men samtidigt vill man ju inte göra ner folk i onödan. Jag vill det i alla fall inte.
Min egen uppsats avhandlades sist och mina opponenter var komplett värdelösa. Jag hade förväntat mig åtminstone några synpunkter på att den var teoritung, att kopplingen till empirin var oklar, att jag hade validitetsproblem (d v s inte mätte det jag påstod mig mäta). Men de hade inget att invända. Det blev pinsamt. Jag tänkte att snart så måste seminarieläraren, som tidigare inte direkt verkat generös i onödan, bryta in och räta upp verksamheten. Men hon var tyst mest hela tiden. Efteråt fick jag fem minuter i enrum med henne, och hon var helt lyrisk, dillade om att det var "bättre än vad många yrkesverksamma presterar" och att jag var en framtida tillgång för institutionen. Det kändes som ett utvecklingssamtal i åttan.
Gudarna ska veta att jag behövde det här inför höstens c-uppsats. Just nu är jag lite sugen på att skriva om Turkiet och EU igen. Får rita en tankekarta.
onsdag, augusti 25, 2010
Befolkningens hövlighet
Som lök på laxen: växelnavet på min cykel är trasigt. 1200 pix.
22 km igår, lugnt, och fortsatt full av tillförsikt inför Lidingö. Det farliga när kroppen svarar så bra som den gör nu är att man frestas att ta i bara lite mer, vilket var vad som innan Göteborgsvarvet orsakade dubbla vadbristningar. Nu vet jag eventuellt bättre.
fredag, augusti 20, 2010
Stövelknekt

Men det känns ändå ganska bra att komma upp hit igen, snäppet bättre än när jag gjorde samma resa ifjol, och det trots att jag med största sannolikhet har en ganska jobbig termin framför mig studiemässigt. Som sagt: det som verkligen kommer att hålla mig uppe i höst blir kommande vårs praktik. Någon gång i september är det först infomöte, sen blir det till att skriva cv:n och resuméer och personliga brev för allt vad tygen håller, och hoppas att det tar mig till Tokyo. Eller Istanbul, eller NY, eller Bangkok. Efter en stugsittarsommar och en bortvald utbytestermin måste jag bara ut och simma i nya vatten.
Satsningen på Lidingöloppet går oförskämt bra. Snart bara en månad kvar. Men jag tänker inte sätta upp några tidsmål, utan satsar mest på att ta mig igenom alla tre milen löpandes och utan att vilja (men inte orka) gråta.
fredag, augusti 13, 2010
Syrsor, yrsel
tisdag, juli 13, 2010
Bit i
Svinagölen är en liten liten skogssjö utanför Porrarp som Albin gjort den stora otjänsten att haussa något djuriskt varje sommar de senaste fem åren, varför den aldrig kunde leva upp till våra overkliga förväntningar när vi nu äntligen fick ta oss ett dopp. Men det var fint ändå. Sen grillade vi på en vanvettigt varm grill som förvandlade varenda färdigmarinerad flintastek i sin närhet till svårt cancerogena kolbitar. Undermålig kommunikation gjorde att jag inte hade något vin med mig och kände att det nog var bäst att pallra sig hemåt medan tid var.
Jag är ganska solbränd.
fredag, juli 09, 2010
Med det rätta sinnelaget
(här ringde pappa och berättade att de var i Markaryd, så snart är husfriden förbi; hoppas de inte glömt min vodka)
Det är såklart jobbigt att VM snart är över; för min del hade de gärna fått spela lika länge till. Turligt nog pågår Touren sedan ungefär en vecka. Jag hejar på Andy Schleck och hoppas att han ska få revansch på Contador efter fjolårets andraplats. Första bergsetappen går imorgon, men det är blott en uppmjukning, en apertif, inför Pyrenéetapperna som börjar runt den 20/7. Och sen är det ju EM i friidrott också.
tisdag, juli 06, 2010
Uti varenda spor

Visst ser ordföranden i Liberala Ungdomsförbundet obehagligt mycket ut som Dave Gahan?
torsdag, juni 24, 2010
Hangin' in them dusty arcades
Inte händelselöst som i tråkigt, snarare som i behagligt sävligt och välgörande, lite som min egen motsvarighet till att ligga på spa i en Thomas Mann-roman. Inbillar mig att jag förtjänat det - oklart hur. Så den gångna veckan: jag stiger upp, dricker kaffe, springer en bra runda, äter lunch. Bakar kanske ett bröd, klipper kanske gräset. Kaffe igen. Sen så är det ju en faslig massa fotbollsmatcher man ska hinna se också, och hyfsat ambitiösa matlagningsprojekt som ska sjösättas och ros i hamn, och igår var jag med kusinerna i Malmö och köpte två slipsar.
Midsommar imorgon! Först Hästveda, sen Skea. Jag gör som Lasse Holm och siktar mot stjärnorna.
fredag, juni 18, 2010
Die Stadt gehört dir
Det är underligt att ingen i kolumnist eller tyckare eller debattör, såvitt jag registrerat, reagerat på hur man behandlar Johanna Frändén. Vilken är hennes funktion? Jo, att bidra med pikanta anekdoter, lättsam kuriosa, roligheter; kort sagt, hon skvallrar. Männen pratar taktik, ritar viktiga pilar och beundrar tekniska delikatesser i extrem slow motion. "Johanna, den här spelaren har du lite intressant fakta om?" - "Ja, han är tillsammans med Spaniens mest kända tv-reporter. Och så äter han middag hemma hos mamma varje söndag!". Hoho, ja si fruntimmer. Det verkligt sorgliga är ju att vid de få tillfällen hon ges (tar) plats och uttalar sig om det faktiska spelet, märker man vilket resursslöseri SVT ägnar sig åt. Då är hon också betydligt mer avslappnad och slipper läsa sina konstlade små historier innantill.
tisdag, juni 15, 2010
Helt vanliga förbrytelser
Som jag skrev på Fb: långpass runt Finjasjön nu på fredag, start 10.00 vid Björkviken. Alla ska med!
söndag, juni 13, 2010
Vederhäftigt, vedervärdigt
Och det blev en bra kväll; det sista jag hörde innan jag somnade på soffan var Mikael som skällde ut en flicka för att hon antytt att det var meningslöst att rösta i höst, vilket gjorde honom väldigt upprörd. Nåt om nazism och 1933. Och ja, jag vaknade tidigt idag också, men ganska utvilad ändå. Sen har vi burit sinnessjukt tunga och otympliga skåp, rensat skafferiet, ätit avokado och lastat pojkarnas pinaler på ett släp för transport till Hästveda.
onsdag, juni 09, 2010
Skiss
1. Kör i matberedare till en slät massa:
¤ Två gula lökar
¤ Fyra vitlöksklyftor
¤ En näve mandlar
¤ Två matskedar tomatpuré
¤ Färsk ingefära, ungefär som en tumme
¤ Generösa mängder spiskummin, koriander och chilipulver. Salt.
2. Fräs blandningen i en neutral olja i en rejäl gryta ett par minuter. Tillsätt:
¤ En kanelstång
¤ Tre lagerblad
¤ Sex kryddnejlikor
¤ Två burkar krossade tomater
¤ Fyra matskedar mango chutney
3. Det var såsen det. Ju längre den får "simmer away" desto bättre, men ge den minst en halvtimme. I mina biffar hade jag färsk mynta, naturell yoghurt, spiskummin, limejuice, salt och peppar. Bryn och för över till grytan efterhand, låt puttra en kvart och sen är det klart. Helt kött får naturligtvis koka längre.
tisdag, juni 08, 2010
Crew cut

Bland det bästa med att vara hemma är utan tvekan tillgången till ett stort kök och fullmatat skafferi/kyl. Jag har haft akut matlagningsabstinens de senaste veckorna, när jag kämpat för att äta undan inför sommaren och mot slutet i princip bara intagit ost och gröt och fryst spenat, som visserligen täcker det mesta av dagsbehovet men känns en smula andefattigt. Bara en sån sak som att kunna välja mellan mörk och ljus soja.
söndag, juni 06, 2010
Tapto
(Skriver på tåget från Stockholm till Hässleholm, men publicerar när jag är hemma och har uppkoppling)
Det är första gången jag åker med det där andra bolaget, det som inte är SJ, Viol-nånting. Två ord: jävla avregleringar. Jag har hamnat i någon slags extrainsatt liggvagn. Svettas som bar jag en tätstickad lusekofta, inte minst efter att ha släpat rundor på min chockerande tunga väska halva eftermiddagen. Hur kan några skjortor och fyra-fem par skor väga så förbannat? Som ett rådjurskid.
Så tåget är av den där långsamma typen. Fem timmar. Att inte åka X2000 är lite Darjeeling Limited-charmigt i ungefär en kvart, sen sitter man mest och förbannar att man inte la till 300 spänn och fick en någorlunda behaglig resa. En luftkonditionerad resa. Men: jag tänker positiva tankar! Jag har två dussin hemmarullade köttbullar i väskan, och snart ska jag äta kvällsmat och läsa nya Offside och kanske lyssna på Lisa Nilsson.
Visst måste det vara legitimt, om än förutsägbart, att nära en svallande aversion mot allt med prefixet "taco-"? Det kan ju knappast vara tal om klasshat i någon form; tacosjukan penetrerar alla samhällsskikt, det är därför den är så påträngande och allomfattande. Det är annars en av mina större nojor, att det ska visa sig att något jag retar mig på har hög klasskorrelation och att jag på så vis ska avslöjas som aningslös. Att jag ser ner på folk. Vilket jag såklart gör, allt som oftast, men det är bara ok om det sker medvetet. Det är också en slags logik.
lördag, juni 05, 2010
Dalerne
onsdag, juni 02, 2010
Häpnadsväckande helomvändningar
Som sagt så är Lidingö nästa mål. Efter 2008 års antiklimax har jag revansch att utkräva på de där backarna. Den här gången ska jag vara förberedd, vilket innebär en sommar med mycket terräng och långpass på minst 25 km, helst varje helg. Fartträningen nedprioriteras. Får jag vara hyfsat kry och inte gör något dumt, typ som 4x3 km tröskel när jag är bakis med avslitna vader som följd, känns 2.30 inte orealistiskt i september. Men egentligen är jag nöjd om jag slipper tunnelseende och tårar...
The Guardian skriver att Theo Walcott är "in a state of shock" efter att ha blivit petat från Englands VM-trupp, men ärligt talat - är han inte bara en lite gulligare version av Lasse Nilsson? Å andra sidan har ju inte SWP heller rosat marknaden på sistone. Då tycker jag att Milner kunde fått åka istället, och så Dawson istället för Upson. Men jag har varken Capellos jobb eller hans imposanta panna.
tisdag, juni 01, 2010
Det var enkelt för båda; bara öppna en dörr

Siesta: en jäkla hit, sammantaget. Tror iofs aldrig jag sett så få band när jag varit där. Dead Prez, The Hives, Anna von Hausswolff, Teddybears, Killer Zeus, lite Mew och så en handfull spelningar som lämnades efter ett par låtar. Typ Familjen. Kul i övrigt:
- Att träffa en massa människor man inte sett på år och dag
- Att jag motstod frestelsen och inte köpte till camping
- Gratis langos och gratis öl
tisdag, maj 25, 2010
En/ett nöt

Och helvete, vad varmt det var.
¤ Km 1-5: Den sedvanliga trängseln och frånvaron av flyt. Det positiva var att jag, pga klocklösheten, inte fattade hur långsamt det gick och på så vis undvek den värsta paniken.
¤ 5-7: Här nånstans fattade jag att det skulle bli jobbigt.
¤ 7-12: Gjorde high five med tre ungar. Började dricka oftare för att alls ta mig i mål.
¤ 12-17: Den där jävla bron. Jag brukar lägga mig i omkörningsfil och bara blåsa på, men i år var varje steg en kamp. Vid 14 km funderade jag en lång period på att bryta. Sen kom Avenyn och mina vader började krampa. Fler high fives.
¤ 18-21: Koncentrerade mig på att hålla i, inte sakta in, bara mala på. Måste sett ut som en idiot. Det kändes som att jag sprang dubbelvikt och släpade benen efter mig. En tjej utmed banan skrek "Anna!" när jag passerade och kastade en hel mugg vatten i ansiktet på mig.
1.39.01. Nu blir det att ta det lugnt ett par veckor. Längtar efter långa upptäcksfärder i de göingska skogarna: runt Finjasjön, längs Skåneleden mot Vittsjö, upp på Tormestorpsåsen, Hovdala med omgivningar. Ny målsättning blir Lidingöloppet i slutet av september.
söndag, maj 23, 2010
Laktat
fredag, maj 21, 2010
Epitaph

Och imorgon är det alltså 21097,5 m som ska springas i Göteborg. Problemen jag haft den sista månaden med muskelbristningar och skit gör att 1.30 inte riktigt känns lika aktuellt längre. Har jag en bra dag så visst, men jag kan inte gärna sätta upp några skamgränser eftersom formen är så osäker. Jag ska löpa offensivt, njuta av inramningen, träffa hela tjocka släkten och äta libanesiskt på kvällen. Och blir det jobbigt ska jag lyda två av Jack Daniels råd ur "Daniels' Running Formula": "Run the mile you're in" och "When struggling, speed up!"
tisdag, maj 18, 2010
Dough
Det är detta med stringensen jag har så förtvivlat svårt med. Det spretar. Den röda tråden... tappade jag bort för flera veckor sen. Jag är kanske helt enkelt inte skapt för akademiskt skrivande? Och ju mer jag tänker på det, desto mindre intresserad är jag av själva forskandet, undersökningen, empirin. Det är den avgjort tråkigaste biten. Helst skulle jag bara skriva ett enda jävla teoriavsnitt och stanna vid det. Det enda riktigt lustfyllda med uppsatsarbetet är all litteratur jag plöjt, den kunskap som kommit därur och känslan av att behärska just det här området, hur litet det än är. Men nej, det här kommer inte bli något att rama in och sätta på väggen.
söndag, maj 16, 2010
Dalens famn

Och så måste jag såklart kommentera fredagens bravader. Det började ju så bra, med pizza och friidrott och rosé hos Albin, och sen vidare hem till Jens i Hökarängen för en överdådig ostbricka och välkonstruerat musikquiz (där jag och Lisette var moraliska segrare). I retrospektiv kan konstateras att jag bort ha druckit mer vin. Vi drog till Strand, och det var trevligt nog, men jag hade huvudvärk och det ville sig liksom inte. Åkte in till Centralen. Missade precis tvåbussen till Uppsala. Sen följde några timmars ständigt omkastande av planer, irrfärder, trötta ben och tilltagande bakfylla. En lång historia kortare: jag lyckade slå ihjäl nästan fem timmar på tunnelbanan och på olika bänkar, blev väckt av väktare, köpte mjukglass, såg solen gå upp och pendeln börja gå. Tillbaka i min egen säng halv åtta på morgonen. Golgata.
torsdag, maj 13, 2010
Yrkesstolthet
tisdag, maj 11, 2010
Död och förbannad dikt
Å andra sidan tycker jag inte att jag klagar särskilt ofta på dåligt väder, heller.
Nu har jag bara ungefär tio sidor kvar av "Mrs Dalloway" av Woolf. Inte hennes bästa, men alltjämt med den där oöverträffade insikten, förmågan att gestalta alla sorter och temperament och förstå dem utan att hänfalla till sentimentalitet; ingen är egentligen särskilt sympatisk, men man sympatiserar med alla ändå, eftersom de är människor. Ett geni om det någonsin funnits ett! Och en mästare på att använda sig av semikolon. Fler semikolon åt folket. Semikolon, bröd och smör. Härnäst Selma Lagerlöf.
söndag, maj 09, 2010
I grunden omstridd
På löpfronten blev det ett 90 min semilångpass idag i mina Asics DS Trainer. Syftet var mest att se om de kan bli aktuella för Varvet, när nu de andra nya pjucksen verkar snedbelasta mina vader på något mystifikt sätt. Facit: klart godkänt. Visst kändes det mot slutet att musklerna får jobba lite mer i lättare skor. Å andra sidan drog jag nog upp farten lite väl emellanåt. Och inte ska väl Varvet behöva ta så mycket mer än 90 min?
torsdag, maj 06, 2010
Der bürgerliche Öffentlichkeit

Politik i min omedelbara närhet: den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige lovar "ständig förbättring inom alla områden". Det var som fan.
tisdag, maj 04, 2010
Husliga spalten (valspecial)
Populistiska utspel i valtider är förmodligen ett lika gammalt fenomen som den representativa demokratin själv, och grisens roll i det hela heller ingen nymodighet. Valfläskets historia börjar i USA. Innan kylskåpet blev var mans egendom var en ”pork barrel”, en trätunna att förvara saltat fläsk i, ett oundgängligt inslag i amerikanska hushåll. Tunnan och dess innehåll var ett vedertaget mått på familjens ekonomiska välstånd. Exakt hur uttrycket sedan tog sig in i politiken är mer oklart, men man vet att ”pork” var etablerat i kongressdebatterna redan på 1870-talet. Idag förekommer liknande anspelningar på griskött, förutom i de nordiska länderna, framför allt i Östeuropa. Polacker talar om ”kielbasa wyborcza” (valkorv) och i Tjeckien kan man höra politiska förslag avfärdas som ren ”předvolební guláš“ (före valet-gulasch).
I ett federalt system med majoritetsval likt det amerikanska, där kopplingen mellan folkvalda och deras valkrets är stark, ökar incitamenten för tveksamma löften. I Sverige däremot har valfläsk historiskt spelat en marginell roll. Partierna lägger oftast debatten på ett högre ideologiskt plan och undviker rena ”plånboksfrågor”, menar statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs Universitet. Dock är det möjligt att utvecklingen svängt i takt med att skiljelinjerna mellan de politiska alternativen grumlats. En grupp som utmärker sig i den svenska väljarkåren är pensionärerna. Dels är de ojämförligt välorganiserade, dels tycks de ovanligt mottagliga för valfläsk. Undersökningar visar att pensionärer röstar mer ”egoistiskt” än andra, något som förklaras med att de redan hunnit njuta de flesta av den generella välfärdens frukter; på ålderns höst tillåts privatekonomin därför väga tyngre.
Huruvida grisen i sig kommer att bli en valfråga är fortfarande ovisst. I höstas grasserade skandalrubrikerna i dagstidningarna, när grova fall av vanskötsel uppdagades hos svenska svinuppfödare. Sedan dess har debatten tystnat betänkligt. Jordbruksminister Eskil Erlandsson, själv gammal grisbonde, var visserligen ”upprörd och riktigt ledsen” över missförhållandena. Avslöjandet kom olägligt, då regeringen avvecklat Djurskyddsmyndigheten så sent som 2007. Myndigheten hade mottagit kritik bland annat i samband med att man försökt detaljreglera guldfiskars levnadsvillkor. Det lär vara politiskt svårt återuppväcka den. Oppositionen har i dess ställe lanserat idén om en DjurO, en speciell ombudsman, men inget parti tycks driva frågan med någon större gusto för tillfället. Till syvende og sidst är det naturligtvis upp till dig, kära läsare, att avkräva våra folkvalda tydliga besked om hur de ställer sig i olika grisrelaterade spörsmål. Och en Facebookgrupp till kan säkert heller inte skada.
Recept
Grillsäsongen är i sanning över oss. Griskött är billigt även om man handlar ekologiskt - i synnerhet om man väljer annat än filén! Dessutom är det lättlagat och förlåtande på grillen, då det myckna fettet förhindrar uttorkning. Att förkoka revbenen gör dem oanständigt möra.
1 kg tjocka revben av gris
6 klyftor vitlök
10 hela svartpepparkorn
2 lagerblad
0,5 dl mörk soja
0,5 dl flytande honung
1 färsk chili
1 limefrukt
Salt
Koka upp fyra vitlöksklyftor, svartpepparn, lagerblad och salt (ungefär 2 tsk per liter vatten) i en stor gryta. Lägg ner revbenen. Låt puttra på svag värme i en och en halv timme.
Finhacka chilin och resterande vitlök. Riv det yttersta skalet av limen, pressa ur saften och blanda alltsammans med soja och honung. Salta efter behag.
Kleta in revbenen omsorgsfullt med blandningen innan de läggs på grillen. Tack vare förkokningen kan du nu koncentrera dig på att få en aptitlig yta. Det går även utmärkt att köra dem i ugnen, 25-30 minuter på 225 grader.
måndag, maj 03, 2010
Att vara a priori undergrävd
lördag, maj 01, 2010
Var inte rädd att pochera vaktelägg

Annars var ju vädret helt fantastiskt; jag hörde att det regnade i södern, men på oss 8000 i Ekonomikumparken sken solen nästan jämt där vi satt i en enda hög, kändes det som, och både jag och Albin tyckte att vi såg lillasyster Åkerberg, plus att vi träffade en tjej som definitivt hade jobbat med Sara Martinsson på Friday's i Malmö. Hon råkade stänga av sin mobil och hade glömt pinkoden i Skåne. Handbollsjens kom också. Vanvettiga mängder krossat glas, mosade jordgubbar i asfalten, Evas mammas man gav mig det onda ögat. Idag ska jag se Thomas Östros förstamajtala.
fredag, april 30, 2010
Festskrift
- Jag ska aldrig (nåja) klaga över den svenska politikens likriktning, ideologiernas död eller debattens avpolitiserande tendenser. För det är hundra gånger värre i Storbritannien. Labour? Brown låter som Borg.
- Man kan tycka att det är trevligt att moderaterna numera värnar "välfärdens kärna" och "den svenska modellen". Samtidigt är det slugt och illvilligt; tacka vet jag Tories. Cameron hymlar inte med sitt arbetarhat. Han drar sig inte för att skrämmas med "illegal" invandring. En ärlig högerman!
- Nick Clegg var spattig och disträ. Man måste verkligen vara trött på de gamla partierna för att rösta på liberaldemokraterna. Clegg hade ett par, tre policyförslag som han återkom till hela tiden, och därför lät det lite som att han undvek frågorna.
onsdag, april 28, 2010
Talrika invektiv
9 km lugnt igår, undvek både asfalt och backar, och efteråt hade jag bara en svag svag förnimmelse av stramhet i vaden. Jobbigt att ta det varligt när vädret är så spektakulärt.
måndag, april 26, 2010
An exquisite suspense

Nu när vädret är fint verkar byggarbetarna ha vaknat ur sitt ide. De kör runt, runt i sina stora maskiner och flyttar stora stenar utanför mitt fönster. Då och då spärrar de av små plättar av jord. Och så har de satt upp ett (1) cykelställ. Själv var jag på handlarmöte med Viviana i morse, vilket var väldigt upplyftande och givande. Känner att jag är på väg mot något bra.